Заключенията на МВФ бяха представени на пресконференция днес от ръководителя на мисията за България Катрина Пърфийлд и цитирани от БТА. Традиционно експерти от фонда идват в България два пъти годишно - през пролетта и есента. По време на пролетната си мисия МВФ препоръча на страната ни да повиши буферите в бюджета и специално - нивото на фискалния резерв.
Тогава експертите прогнозираха, че тази година икономиката ни ще отбележи ръст от 0,8 на сто, а догодина - от 1,5%, но само при условие, че се постигне по-добро усвояване на еврофондовете.

Нашите прогнози са реалният растеж на БВП да достигне един процент през 2012 г. благодарение на по-силното вътрешно търсене, вследствие на усвояването на структурните фондове на ЕС, каза Пърфийлд. През 2013 г. от МВФ очакват икономически растеж 1,5 процента, доколкото износът бележи тенденция на възстановяване.
Финансовият министър Симеон Дянков също прогнозира ръст около 1% за тази година, но е оптимист за следващата с ръст от 1.8%. Бизнесът обаче е песимистичен и прогнозира с 50 базови пункта по-ниско от тези нива.

Средногодишната инфлация през 2012-а се очаква да достигне 2,5 процента като следствие от по-високите цени на храните и горивата.

Вчера от НСИ оповестиха данните за инфлацията и безработицата в България. През август 2012 г. хармонизираният индекс на потребителските цени (инфлацията) нараства с 3.1% в сравнение със същия месец на 2011 година, съобщиха от институцията. Безработните в България през второто тримесечие на годината са 409 500, а коефициентът на безработица - 12.3 на сто, показват данни от изследването на НСИ. Толкова е и безработицата, отчетена от Евростат.

В същото време социалният министър Тотю Младенов продължава да се осланя само на данните на Агенцията по заетостта, според която безработицата е 10.6%. Разликата между двете методики е, че НСИ отчита внесените социални осигуровки, а агенцията към МТСП отчита постъпилите заявки за помощ за безработни.

Бюджетният дефицит на касова основа за 2012 г. се очаква да спадне до 1,25 процента от БВП, с което ще се постигне значителен напредък за постигане на целта за балансиран бюджет през 2015 г., посочи Пърфийлд. Според МВФ залагането на непроменен бюджетен дефицит за 2013 г. ще запази доверието към страната, което ще доведе до по-ниска доходност по държавния дълг.

Заключенията на МВФ са, че в рамките на заложения строг бюджетен дефицит ще е необходимо да се устоява на натиска за повишаване на заплатите. Всяко преизпълнение на приходите според представителите на фонда трябва да се използва за увеличаване на фискалния резерв предвид временния ефект от емисията на еврооблигации, емитирана през юли тази година.
"В случай на сериозен икономически спад обаче трябва да се позволят корекции на дефицита в съответствие с икономическия цикъл", посочват от МВФ.

Катрина Пърфийлд отбеляза по време на пресконференцията, че са необходими структурни реформи, които да подкрепят растежа на икономиката и заетостта. Като пример тя посочи по-големи капиталови разходи за базова инфраструктура, осигурени чрез по-добро усвояване на еврофондовете. Трябва да се предложат и стимули за наемане на млади и не толкова квалифицирани работници чрез активни политики на пазара на труда, смятат експертите на МВФ. Необходими са и реформи в образованието, които биха повишили уменията и производителността, смятат от фонда.

Ограничаването на възможностите за ранно пенсиониране биха насърчили по-активното участие на работната сила, което заедно със здравната реформа би допринесло за справяне с увеличаващите се разходи заради застаряването на населението, сочат изводите от мисията на МВФ. От фонда посочват, че социалноосигурителните вноски по новата единна система за заплащане трябва да отиват директно в пенсионните фондове за гарантиране на тяхната жизненост.

От МВФ отдават голямо значение и на предсказуемото прилагане на частните договори. Обявяването в несъстоятелност със задна дата повишава рисковете за всички кредитори ои води до по-високи разходи за новите кредитополучатели, посочи Пърфийлд. Тя добави, че промените в законовата уредба, така че да се забрани фалит със задна дата, би решило в голяма степен този проблем. Въвеждането на бързи и ясни съдебни процедури за предварително одобрени оздравителни планове също би довело до по-ефективни решения по дългови спорове, смятат представителите на фонда.

Банковата система у нас е стабилна, но за нея е предизвикателство слабия икономически растеж, отчитат от МВФ. Общата капиталова адекватност на банките е 16,7 процента и превишава изисквания задължителен минимум от 12 на сто. Силното нарастване на депозитите и намаленото търсене на кредити са увеличили ликвидните буфери и са намалили външното финансиране. Необслужваните кредити на брутна основа продължават да нарастват, достигайки до 16,9 на сто от всички кредити по данни от юни 2012 г. , посочват от фонда. Препоръките в тази връзка са банките да решават активно проблемите с необслужваните кредити като ги преструктурират, освобождават се от активи, напълно или частично да отписват вземания при строг контрол от БНБ. Увеличаването на правомощията трябва да се осъществява в съответствие с предложената от ЕС директива за създаване на рамка за възстановяване и оздравяване на кредитните институции и инвестиционните посредници, сочат заключенията на фонда.