Тази ширеща се практика спъва сериозно глобалните усилия за изкореняване на бедността, подчертават експертите на СБ.

Едно на всеки три момичета в развиващия се свят се омъжва преди да е навършило 18 години, припомнят те. Средно всеки две секунди се сключва такъв брак.
 
СБ отбелязва, че прекратяването на детските бракове би намалило нарастването на населението, би повишило грамотността на момичетата, както и техните доходи.

Промяната би донесла на жените по-здрави и по-образовани деца, което също дава тласък за процъфтяването на страните.

По-слабо нарастване на населението

Една от най-големите икономически ползи от спирането на детските бракове ще дойде от забавянето на растежа на населението. Това се подчертава в разпространения вчера доклад на СБ, в който съавтор е Международният център за изследвания по проблемите на жените.

Момичетата, които се омъжват млади, обикновено имат повече деца от онези, които отлагат брака.

Прекратяването на преждевременните бракове би намалило средно с 11% раждаемостта в 15 от най-засегнатите страни, включени в изследването.

В глобален план изгодата от забавен растеж на населението би могла да превиши 500 милиарда долара годишно до 2030 година. Като цяло ползите ще надхвърлят 4 трилиона долара.

Съгласно Целите за устойчиво развитие на ООН (2015 г.) световните лидери се ангажираха да сложат край на браковете при децата до 2030 г. Обаче инвестициите в тази посока остават ограничени.

СБ отдава това донякъде на факта, че детският брак се разглежда като социален въпрос, а икономическият аспект е подценен.