Това обяви пред bTV финансовият министър Владислав Горанов, като подчерта, че особено внимание ще се обърне на секторите "Сигурност" и "Образование".

Вчера на изненадваща пресконференция, в която участваше и Горанов, от ГЕРБ обявиха, че заплатите на служителите с бюджетната сфера ще бъдат увеличени с 10% от следващата година.

Според Горанов огромна работа се е свършила по отношение на административната реформа. Някои от предизборните ангажименти пък вече били факт.

По думите му в резултат на всичко това и успокоението в обществото потреблението расте.

"С 3,9% ръст сме в Европа. Усеща се по средствата, които харчим и по увеличението на доходите. Разбира се, то се усеща повече от хората, които са по-активни. В МВР целенасочено се увеличават доходите. По-чувствително ще се усети то при полицаите на терен. То ще стане не по-късно от два месеца преди края на годината. Ще има и за хляб, и за пътища, и за зрелища“, увери министърът.

На въпрос какво има предвид, той каза:

И ние финансираме медии“.

И уточни, че става дума за националните БНТ, БНР и БТА, които се финансират от бюджета.

"Има основание за 10% ръст на заплатите на държавните служители. Това обаче не означава, че всички ще получат толкова. На първо място ще има увеличение при учителите, също така при полицията и военните", заяви междувременно депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред Нова телевизия.

Тя обясни, че увеличението е въпрос на сметки и коментира, че е запозната с исканията на синдикатите, но те винаги искали много.

"Има ръст на икономиката с 4%, на доходите. Очаква се това да се запази и през следващата година", продължи тя.

Според Стоянова няма отлив на чуждите инвестиции, напротив, очаква се и там да има ръст от 4,2%.