Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков по bTV.

От 6900 проверени лица при 275 са констатирани несъответствия. Може да става дума за апартаменти, коли, дялови участия в капитала на търговски дружества, поясни Цветков.

Политиците обявиха колко имоти и пари имат >>>

Вчера Сметната палата публикува Списък със заключенията за несъответствие от извършените проверки на имуществените декларации, подадени от лицата, заемащи висши държавни и други длъжности през 2017 г.  -  вижте тук >>>

Проверката на имуществените декларации обхваща освен заемащите висши публични длъжности, и техните съпрузи/съпруги и ненавършили пълнолетие деца.

"В последните години се наблюдава като най-сериозно отклонение недеклариране на солидарни ипотекарни задължения по различни кредитни линии. Тези задължения са в голям размер и се поставя въпросът дали лицето, което ги е поело, има необходимите доходи, за да може да ги обслужва. Поради тази причина законът ни задължава да уведомим НАП, която да извърши проверка”, посочи той.

Нашата политика е да не коментираме конкретни случаи и лица, изтъкна шефът на Сметната палата.

Той все пак разкри, че характерното за депутатите е, че предимно не са декларирали доходи от друга дейност, както и доходи от дейността на своите съпрузи или съпруги.

31 политици, дипломати и прокурори с неверни декларации >]>>

На 4 бюджетни организации няма да бъдат заверени годишните финансови отчети. Това са Софийският университет и 3 общини – Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови, заяви още Цветан Цветков.

Сметната палата открила грешки за милиони в отчета на СУ >>>