Ненков предостави данни от последното проучване на КНСБ и обясни, че за да посрещне нуждите си, на едно домакинство са му необходими около 2254 лв. на месец, предаде БГНЕС.

80 на сто от семействата у нас живеят с доходи под необходимите средства за издръжка, показва анализът на КНСБ, цитиран и от БНР.

През първото тримесечие издръжката на живота отчита намаление от 3%, а спрямо същия период на изминалата година, базата на намалението е 5%. Низходящата тенденция се дължи на намаляването на цените на електроенергията, както и на ниската инфлация и понижение на цените на зърнените храни.

Според Виолета Иванова от КНСБ на фона на тази картина годишният общ доход е нараснал с 20,7%. В същото време безработните се увеличават с близо 237 хиляди, като нивата в края на 2013 г. достигат 12,9%. Засегнати са най-вече младите хора.

Данните показват, че под линията на бедността (251 лв.) остават 20% от домакинствата в страната или 1 млн. 422 хил. лица. В сравнение с 2013 г. броят им намалява с близо 216 хил.
Средната работна заплата в България е 808 лв. и отчита реално нарастване с 9,5%.

В обществения сектор средната работна заплата е нараснала с 5.1%, а за пръв път броят на заетите лица отчита ръст с 0,4%. Най-висок ръст бележи работната заплата в частния сектор, като той е 11%.

Проучванията показват, че от една страна са налице и първите симптоми за възстановяване и нарастване на промишленото производство, но от друга стана в редица браншове липсва готовност за повишаване на работната заплата и заетостта.

Ненков подчерта, че от КНСБ ще поискат бюджетните заплати да нараснат с 10%, защото там те изостават. Според него доходите трябва да се съчетаят и с мерки спрямо данъчната политика, както и да се въведе семейното подоходно облагане.