Пред Нова телевизия бившите министри от ГЕРБ и БСП Владислав Горанов и Драгомир Стойнев влязоха в първия публичен дебат в първия ден на предизборната кампания за вота на 26 март.

Двамата спориха за доходи и ролята на държавата в икономиката, но изненадващо или не тезите им почти съвпадаха. И двамата отчетоха ролята на образованието като основна за развитието на икономиката. Скараха се обаче по темата "Кой фалира КТБ" и Как да се справим с корупцията".

За икономиката и доходите

„В нашата платформа ясно и категорично залагаме на 5 основни неща – образование, здравеопазване, икономика, сигурност. За нас наистина е важно да живеем в страна, в която хората да получават по-големи доходи, да има по-голяма раждаемост, по-голяма сигурност и да сбъдват мечтите си тук в страната. Тоест – коренна промяна на модела, в който живеем днес”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Стойнев призна, че за да има по-големи доходи трябва да има растеж на икономиката

„Темата за доходите в една от най-бедните държави в ЕС няма как да не е приоритет. Но тук подозрително ще се доближа до темата, която разви Стойнев – доходите не се създават от политиците, а от икономиката”, заяви Горанов.

Той изтъкна постиженията на предишното правителство относно ръста на доходите и обеща още по-големи при бъдещо управление на ГЕРБ.

„Доброто управление и доброто икономическо развитие е това, което може да гарантира увеличение на доходите. Добрият пример последните 2 години, според мен, е показателен в това отношение. Имаме над 15% увеличение на средната работна заплата в страната. С тези темпове ако се развиват нещата, в края на един мандат при едно добро управление средните доходи могат да стигнат до 1500 лева”, заяви Горанов.

„Това, което обещава ГЕРБ за средна заплата от 1500 лева, не зависи от тях. Това е все едно да се обещае, че след 4 години ще имаме 4 сезона – пролет лято, есен, зима”, отвърна Стойнев.

Според социалиста по-висок икономически растеж се прави с политики и припомни, че те вече са го правили.

„Това е функция на икономическия растеж. Между 2005 и 2009 година средната работна заплата се увеличи 108% - над 2 пъти. Но това зависи от икономически растеж и политики. Това не зависи от правителствено решение. Когато говорим за минималната работна заплата – това е правителствено решение”, коментира Стойнев.

Горанов го репликира, че тези политики струват много пари.

„В програмата на БСП има доста неща, свързани с много сериозен допълнителен ресурс, който, за да бъде вместен в рамките на бюджета, трябва да се увеличат данъците или дефицитът”, заяви Владислав Горанов.

„Да престанат да говорят за промяна на данъчната система и промяна на данъчния модел, защото това плаши както инвеститорите, така и обикновените хора”.

От БСП пък обещавали за всяко едно българско дете, когато единият родител работи, да се дават по 50 лева на дете.

„Не става въпрос за тези, които живеят от социалната система, които са свикнали да живеят на социални приходи, а за онези, които работят”, заяви Стойнев.

„За мен гарантираното справяне с бедността минава през по-доброто образование. А то минава през повишаване на качеството му. Една от най-лесните мерки за това е увеличение на заплатите на учителите и инвестиране допълнително в образование”, заяви Горанов.

Според Стойнев обаче от ГЕРБ едва сега са се сетили за образование, след като 3 г. са намалили бюджета му от 3.5% на 3.3% от БВП

За КТБ и корупцията

Двамата бивши министри много остро се скараха за това кой фалира КТБ и кой е виновен да не могат да се върнат задълженията на кредитополучателите и.

Според Стойнев, когато той е бил министър, заварил в КТБ депозитите на всички държавни компании. Той изпълнил решението на служебното правителство на Марин Райков тези депозити да бъдат сведени до 25% и по този начин спасил 75% от депозитите на държавните компании.

Горанов обаче смята, че именно изтеглянето на тези депозити са довели до фалита на банката. Той обвини Стойнев, че често е посещавал централата на КТБ.

Относно корупцията Горанов заяви, че е привърженик на създаване на единен орган за борба с корупцията. Стойнев пък смята, че и сега има достатъчно институции, които да се борят с нея, но те не работят, защото са окупирани от доскоро управляващата партия.

„Миналата година „Трансперънси интернешънъл” извади доклад, който обяви България за най-корумпираната държава в ЕС. Това се случи по време на вашето управление”, каза социалистът.

„Има доклад на Института за пазарна икономика. От 2007 до 2015 година 10% от фирмите печелят близо 70% от поръчките и 85% от сумата. Тоест 53 милиарда лева от 60 милиарда, които са раздадени като обществени поръчки отиват в 10%”, допълни Стойнов.

АНКЕТА: За кого ще гласувате на предсрочните избори?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За фалита на КТБ