Това са показали резултатите от лабораторните изследвания на храните и взетите проби от повърхности в кухнята и от ръцете на 9-те души от персонала, работещи там, съобщиха от пресцентъра на Агенцията по безопасност на храните.

52-ма ученици и четирима ръководители от добричкото СОУ "П. Р. Славейков" са  участвали в екскурзия с учебна цел по маршрут Добрич-Варна-Барите с осигурени нощувки в комплекс "Барите" във варненското село Чернево. Там децата и учителите закусвали баница, за обяд яли мусака и супа, а за вечеря - кюфтета на скара с пържени картофи. Именно по време на вечерята част от учениците започнали да повръщат, като имали и силни коремни болки.

16 от децата веднага са транспортирани и настанени за лечение в болници "Света Марина"-Варна и Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, а инспектори от дирекциите "Здравен контрол" и "Надзор на заразните болести" са взели проби от комплекса.

Резултатите потвърждават, че става въпрос за хранително отравяне, като най-вероятно храната е била вторично замърсена от персонала, уточняват от Агенцията по безопасност на храните. Кюфтетата са били приготвяни на място в кухнята на комплекса, която остава затворена. Децата вече са в добро здравословно състояние и са изписани от болница.