Това съобщи за Дир.бг началникът на отделението по Съдебна медицина в добричката болница д-р Димитър Димитров.

Очакват се резултатите от хистологичните изследвания, които да дадат отговор за точната причина за смъртта на младата жена. Те ще излязат до 20 дни.

По думите на д-р Димитров при извършената аутопсия не са открити макроскопски данни за белодробна емболия, каквато бе първоначалната хипотеза за внезапната смърт на родилката.

Тя почина вчера в 1.11 ч. в МБАЛ-Добрич, след като роди със секцио момиченце. Жената, която е от добричкото село Бистрец, е приета по спешност в лечебното заведение около 17.30 ч. на 20 май.
Операцията е преминала нормално и родилката е настанена в интензивното отделение. Това е било третото й раждане.

Часове по-късно младата жена се оплаква от остри болки в гърдите и задушаване, след което е колабирала. Извикан е екип от реаниматори, които в продължение на повече от час са правили опити да възстановят сърдечната й дейност, но безуспешно.

Директорът на болницата д-р Трифон Йорданов обясни, че операцията се е наложила поради неправилно разположение на плода и данни за страдания на бебето, предаде БТА.

Момиченцето е родено с тегло 3140 грама и е високо 51 сантиметра. По думите на д-р Йорданов, въпреки че е в кувьоз, бебето е в стабилно състояние и лекарите смятат, че няма да има усложнения за здравето му. Те обаче не се ангажират кога ще бъде изписано.

По случая е образувано досъдебно производство.

Иззети са всички медицински документи, предстои съдебно-медицинска експертиза да установи причината за смъртта, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов, цитиран от dobrich.topnovini.bg.

Заключението на съдебния лекар ще определи по-нататъшното развитие на разследването.
Предстоят разпити на лицата, които са били свързани с лечението на родилката.

На 15 май също след секцио в столичната болница „Д-р Щерев“ почина 29-годишна родилка. Ден по-рано Преслава Първанова ражда първородната си дъщеря. Операцията преминава добре и без усложнения. При раздвижването на следващата сутрин обаче младата жена колабира и въпреки усилията на реаниматорите, два часа по-късно умира.

На специална пресконференция собственикът на лечебното заведение доц. Атанас Щерев обясни, че родилката е починала от масивна белодробна тромбемболия.

Близките на родилката обаче настояха за потвърждаване на причината за смъртта, поради което се очаква заключението на експертите от Съдебна медицина.