Строителството в местността ще бъде спряно, защото е незаконно, а изграденият обект - премахнат, съобщи в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

Скандалният строеж започна преди 6 години, по-късно беше спрян поради липса на строителни книжа. Преди дни инвеститорите възобновиха строителството. След граждански сигнал МОСВ извърши проверка на обекта и установи разминаване в параметрите на разрежителното за строеж. Екоинспекцията сигнализира ДНСК, а кметът на община Каварна Цонко Цонев забрани всякакви дейности, докато се произнесат компетентните органи.

Министър Захариева съобщи, че Дирекцията за строителен контрол е направила проверка, а протоколът от нея е бил получен в кабинета й вчера късно следобед.

Проверката е установила множество нарушения, допуснати при издаването на разрешението за строеж и при самото строителство. След като днес бъде връчен протоколът за спиране на строителството, ще се изчака 7 дни за приемане на възражения. Ако не се пристъпи доброволно към премахване на строежа, ще бъдат издадени заповеди за принудителното му премахване, обясни Захариева.

Разрешителното за строеж е издадено през 2011 г. от главния архитект на община Каварна. Но е установено, че не е спазено законодателството, свързано със Закона за устройство на територията, няма съгласуване с Министерството на културата, тъй като обектът се намира в архитектурен резерват, няма оценка за съвместимост, каквато се изисква за строителство в натура-зона, няма и пълно окомплектоване на проектната документация.

"Толкова много нарушения ни дават основание да поискаме нищожност на разрешението за строеж и за премахване на изграждания обект, а главният архитект, проектантите и строителите ще претърпят санкции", каза министърът на регионалното развитие.
 
Вчера природозащитници, жители на каварненското село Камен бряг и граждани протестираха пред сградата на община Каварна против възобновеното строителство в "Яйлата".