Турската специална комисия е оглавена от вицепремиера Хикмет Шимшек и ще координира дейността между отделните министерства, съобщи БНР.

В събота руският президент Владимир Путин подписа указ за предприемане на специални икономически мерки срещу Турция. Предвидени са редица санкции.

Турската страна смята, че Москва няма да спре износа на природен газ, който е главният й коз, понеже ще бъде в ущърб на самата Русия. Но въпреки това турското енергийно министерство е подготвило и резервен, т.н. план "Б", който предвижда внос на газ от Северен Ирак, Азербайджан и Иран, както и на втечнен газ от Катар, Алжир и Нигерия.

Засега остава открит въпросът за атомната централа "Аккую", която ще се строи по руски проект на стойност 20 млрд. долара и за която има междуправителствено споразумение. Турция ще изчака действията на руската страна, която е вложила 3 млрд. долара. Но същевременно Анкара има готовност за преговори с други страни, притежаващи ядрени технологии, ако Русия се откаже от "Аккую".

Турция намери временно разрешение на проблема за транзита на ТИР-овете, пренасящи товари за средноазиатските държави, които руските власти не пускат от границата с Грузия. Азербайджан разреши коридор и тежкотоварните камиони ще ползват т.нар. "Каспийски маршрут".

Турската страна ще организира кампании в различни страни, за продажба на туристически услуги на по-ниски цени, за да не пострада туристическият сектор от отменените резервации на руските туристи.

Турските плодове и зеленчуци обаче ще са главните потърпевши от руските санкции, съобщи Интерфакс, позовавайки се на изявления на руския вицепремиер Аркадий Дворкович.

С цел да не скочат рязко цените на плодовете и зеленчуците в Русия е предложено забраната за вноса им от Турция да бъде наложена не веднага, а след няколко седмици, за да могат руските вносители да намерят други доставчици, поясни Дворкович.

Той не уточни дали така тази забрана няма да остане чак за догодина. Турските плодове и зеленчуци сега захранват 20% от нуждите на руския пазар. Най-много е вносът на домати и лимони.

Медведев: Санкциите могат да бъдат разширени

Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че руският списък със санкции срещу Турция може да бъде и разширен при необходимост, съобщи РИА Новости. По думите му, тези забрани са само "първата стъпка".

"Ще видим как ще се развият събитията. Има възможност да се разшири списъкът със стоки, които ще бъдат забранени за внос от Турция в Русия, както и да се разшири контингентът на лицата, които попадат в обхвата на забраната за влизане в Руската федерация", допълни Медведев.

Руският министър-председател изрично подчерта, че тези санкции не са насочени към гражданите на Турция, а са отговор на агресивното поведение на властите в Анкара.