Според мотивите на вносителя – те целят наказанието за "корупционни престъпления" в държавния сектор да важи и за частния. Според бизнеса се създава недопустима държавна намеса и е възможна репресия.

По-рано днес правосъдният министър Цецка Цачева защити законопроекта, като обяви, че той е насочен единствено срещу корупцията. Според нея опасенията на бизнеса са неоснователни.

Остри са критиките не само на бизнеса, но и на Висшия адвокатски съвет. Най-общо притесненията са, че с предложените промени огромен брой от хора в частния сектор неоснователно се превръщат в "длъжностни лица", обект на наказателно преследване за всевъзможни случаи.

Например, ако една фирма забави плащане по сделка с друга фирма, това, казват критиците, ще се смята за престъпление, а шефът може да лежи в затвора.

Всяко неизпълнение на служебните задължения, включително и на договорни ангажименти, които причиняват вредни последици за друг, ще се смята за престъпление, казват критиците на промените.

"Автоматично подлежим на наказателно преследване и отговорност, това означава, че много бизнесмени и ръководители, директори, мениджъри трябва да попаднат в затвора", каззват от бизнеса.

И бизнесът, и адвокатската общност твърдят, че така се криминализират обществени отношения, уреждани досега само по гражданско-правен ред.

Например – при неизпълнено плащане по търговска сделка, се търси обезщетение пред гражданския съд. При неизплатена заплата също. "Държавата по един недопустим начин вкарва наказателната репресия в частно-правните отношения", заяви Васил Тодоров от Българската търговско-промишлена палата.