В момента се правят анализи, но категорично ще се намалят цените на енергията най-вече от фотоволтаици, защото се намаляват и капиталовите разходи, заяви Семерджиев, без да се ангажира с конкретен процент.

Намаляването на цената на зелената енергия означава по-нисък скок и цената на тока. Самата цена на този вид енергия е по-висока, заради инвестициите, които първаночално се влагат за нейното произодство.

Миналия месец шефът на енергийния регулатор прогнозира до 10% поскъпване на тока от юли, като подчерта, че основното увеличение идва от зелената енергия и въвеждането в експлоатация на нова мощност на AES "Гълъбово".

Семерджиев отказа днес да коментира и каква ще бъде цената на природния газ през третото тримесечие. Чакаме заявлението на "Булгаргаз" , обясни той.
Вчера от газовото дружество оповестиха своята прогноза за цена на синьото гориво през третото тримесечие на годината и тя е, че върху цената трябва да окаже влияния само курса на долара.
Според "Булгаргаз" намалението от 11%, договорено с "Газпром", вече е залегнало в цената на природния газ от 1 април, защото при поискано от "Булгаргаз" увеличение от близо 26%, цената бе повишена с близо 13%. След месец "Булгаргаз" трябва да внесе своето заявление за цена от 1 юли в ДКЕВР.
От цената на газа от юли зависи дали ще поевтинеят топлата вода и парното.

Относно избора на Евгения Харитонова, член на ДКЕВР, за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Семерджиев коментира, че това е признание за експертността на комисията. Радваме се, че наш член е избран за част от екипа на министерството, сега стои въпросът за избор на нов член на ДКЕВР, тъй като трябва да се попълни състава на регулатора, в момента обмисляме предложенията, каза Семерджиев.