Общата цена за услугите "доставяне на вода на потребителите", "отвеждане на отпадъчните води" и "пречистване на отпадъчните води", извършвани от "Софийска вода" АД, се увеличава от 1,68 лв. с ДДС до 1,76 лв. с ДДС на един куб. метър.

Дружеството бе поискало близо 12 процента повишение на цената, което би било 20 стотинки повече за един куб. метър. Регулаторът обаче разреши поскъпването само с 8 стотинки на куб. метър вода. Дружеството ще успее да изпълни инвестиционната си програма и при това по-ниско увеличение на цената на водата, каза председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

По-рано днес комисията реши увеличението на електроенергията от 1 юли да е 13 процента, вместо обявените 10 на сто. Решението предизвика бурни политически реакции.

Относно увеличението на цената на студената вода преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че „Софийска вода” се опитва да извива ръцете на общината.
„Не може всеки концесионер или всеки, който има отношение към софиянци, към обслужването, когато си реши да излиза и да определя някаква цена. Цената се определя от регулатора на база на ясни критерии, на заявена инвестиционна програма. Аз държа да се изпълнява тази програма, защото това означава инвестиции във водопроводна мрежа и най-вече канализация. Има договор, той трябва да се спазва. Ако това не е възможно от някоя страна, има вариант договорът да бъде прекратен. Не мога да допусна и не мога да приема този натиск”, допълни тогава кметът, цитирана от "Фокус".

Държавният регулатор утвърди и поскъпване на природния газ от юли с 4,88 процента при поискано близо 16% увеличение от "Булгаргаз". С различен процент се променят цените на топлоснабдяването в различните градове - някои топлофикации ги увеличават, други ги намаляват. В София услугата ще поскъпне с 2,7 на сто.