Оставки са поискани и от зам.-шефа на регулатора Еленко Божков и един от членовете - Лиляна Младенова.

Ако зависеше от мен, бих поискал още оставки. Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са неработещи на този етап”, заяви Щонов след заседанието на Министерски съвет.

Според него кабинетът се стреми във всички сектори да назначава експерти.

Щонов подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор 10 години, защото задълбочават ситуацията.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на Боян Боев, Божков и Младенова ще бъде взето в четвъртък.

Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение, каза Захариева и допълни, че регулаторът прави политически изказвания, а функциите му се свеждат до регулация на пазара, така че да се осигурява баланс.

Ние сме в нарушение на „Третият енергиен пакет”, ако регулаторът се изказва политически, подчерта вицепремиерът.

Към 30 юни задълженията на НЕК са 2.9 млрд. лева, като се очаква тази дупка да бъде още поне 900 млн. лева, заяви Васил Щонов. „Като се добавят тези 2.9 млрд. лева, които са текущите задължения към задълженията, които ще се натрупат през следващите 12 месеца до юни 2015 година, се получават тези 3.8 млрд. лева задължения, които НЕК ще има през средата на 2015 година”, допълни той. .

Междувременно премиерът Георги Близнашки обяви създаването на Енергиен борд. Той определи ситуацията в енергетиката като тежка. Общо задълженията на НЕК към момента достигат 3 млрд. и 800 млн. лв.

"Необходими са спешни мерки, експертите дават мрачна картина, необходим е нов ценови модел. Дълго време се взимаха непоследователни решения, като задържане на цените, ДКЕВР е длъжник на обществото, направиха се твърде много грешки, заяви Близнашки и добави, че всичко това ще бъде разисквано в Енергийния борд.

Според Близнашки цената на тока трябва да расте плавно с приемливи за обществото темпове.

Критично важно е от другата седмица Енергийният борд да направи първото си заседание и да започне изготвянето на спешен анализ, за да се определят причините, довели до състоянието на сектора и да бъдат предложени насоки за устойчивото му развитие, както и спешни мерки за преодоляването на дисбалансите в системата, добави Екатерина Захариева.