Дизеловите двигатели замърсяват с 50% над предполагаемото

stat
22:26  |  15 май 2017 | / Редактор Мануел Насименто /  
Лабораторните изследвания не могат да възпроизведат реалните условия Лабораторните изследвания не могат да възпроизведат реалните условия
Сн.: Shutterstock

Замърсяването от дизеловите автомобили, камиони и автобуси в света е с повече от 50% по-голямо, отколкото показваха лабораторните тестове.
Това допълнително замърсяване означава още 38 000 смъртни случаи заради саждите и смога през 2015 г. , съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър", е продължение на това, разкрило измамата с дизеловите емисии на "Фолксваген".

Учените са сравнили количеството на основните замърсители в изгорелите газове на дизеловите автомобили по пътищата в 10 държави и в Европейския съюз с резултати от тестове в държавни лаборатории на азотни окиси.

Те изчислиха, че дизеловите емисии са с 4,6 милиона метрични тона повече от посочваните в държавните лаборатории 8,5 милиона метрични тона.

Държавните лаборатории редовно проверяват новите автомобили дали отговарят на изискванията.

Учените не обвиняват автомобилопроизводителите в измама, но изтъкват, че лабораторните изследвания не могат да възпроизведат реалните условия.
Последно в Спектър


Радев обречен да трупа точки

Първите 12 месеца на президента Румен Радев показват устойчиви нива на доверие от около 60% и на недоверие – около и под 30%.