Той ще заеме мястото на уволнения този месец Майкъл Флин, бивш генерал от армията.

Тръмп съобщи за избора си вчера пред журналисти в своя частен курортен комплекс Мар-а-лаго в Палм бийч. Той нарече Макмастър "човек със страхотен талант и огромен опит".

"Нямам търпение да се присъединя към екипа по национална сигурност и да направя всичко, което мога, за да защитя интересите на американския народ", каза при краткото си представяне пред пресата Макмастър.

Генералът седеше на един диван с Тръмп и с Кийт Келог, изпълняващ длъжността съветник по националната сигурност след оставката на Флин. Келог се връща на поста началник на кабинета на Съвета по национална сигурност.

След 32-годишната си военна кариера Макмастър е ветеран от Войната в Залива. В Ирак е служил отново там от 2004 до 2006 г., воювал е и в Афганистан.

(Войната край Персийския залив, 1990-1991, е международната операция с мандат на ООН за освобождаване на Кувейт от иракска окупация. Основна роля в нея имат САЩ и водената от тях операция "Пустинна буря".)

В Залива ген. Макмастър е награден с орден "Сребърна звезда". Връчен му за победа в смятаната за най-голяма след Втората световна война танкова битка против Републиканската гвардия на Саддам Хюсеин.

Тръмп уволни Флин преди седмица след разкрития, че съветникът по националната сигурност е подвел вицепрезидента Майк Пенс, че не е обсъждал санкциите срещу Москва с руския посланик в САЩ.

Президентът поясни в четвъртък, че е разочарован от начина, по който Флин се е отнесъл с Пенс, но не смята, че е направил нещо нередно, водейки разговори с руския дипломат.