Ню Йорк Таймс съобщи, че администрацията на Тръмп е наредила на подразделението към департамента по правосъдие (фактически американското министерство на правосъдието) за защита на гражданските права да пренасочи усилията си към следене дали се спазват еднакво правата на всички граждани на САЩ при приема им в колежи и  висши учебни заведения.

На институцията е наредено да бъде започнато и съдебно преследване срещу тези учебни заведения, които фактически дискриминират белите студенти, за сметка на цветнокожи и т. нар. афроамериканци.

В документа няма директни формулировки, но според NYT "разследванията и евентуалните съдебни спорове, свързани с умишлена расова дискриминация при приемането на колежи и университети" визира точно фактическата дискриминация на белите студенти.

На тях в действителност им е необходим много по-висок бал за да влязат в много учебни заведения, където студенти от латиноамерикански произход  и афроамериканци със значително по-слаби резултати влизат, благодарение на "положителната дискриминация" и най-вече многобройните квоти за малцинствата.

Както може да се очаква, проектът е приет на нож от либералните кръгове. В аргументацията им няма нищо ново: заради дискриминирането на поколения чернокожи, "положителната дискриминация" е път към частичен реванш за миналото и осигуряване на някакъв вид равен старт.
 
Кристън Кларк, шеф на либералния адвокатски "Съюз за Граждански права в рамките на закона", нарича действията на администрацията "дълбоко обезпокоителни".

В същото време, отговорът на елементарния въпрос: "а с какво е виновен белият студент, който е показал значително по-високи резултати на приемните изпити от посредствения си чернокож съученик?", едва ли е лесен.

На другата страна на барикадата е Роджър Клег, шеф на въпросния отдел за граждански права, по времето на администрацията на Рейгън, понастоящем председател на частната "Организация за равни възможности".

Според него, подобни действия не само са "добре дошли", но и дългоочаквани и много закъснели.

"Законите за гражданските права са изрично написани така, че да защитят всеки от дискриминация. В момента от тази дискриминация страдат не само белите студенти, но и тези от азиатски произход", заключава г-н Клег.

Темата се очертава като още една разломна линия между привържениците и противниците на Тръмп в американската администрация, но и в обществото.