Снощи Съветът на ЕС взе решение две общностни агенции, разположени в Лондон, да бъдат преместени в Париж и Амстердам. Преместването се налага заради решението на Великобритания да напусне ЕС.

Решението бе взето от 27 министри на външните работи по единодушно одобрена система, посочи говорител на комисията, цитиран от БТА.

Отхвърлени бяха предложенията на София, Букурещ, Братислава, Атина, Барселона, Бон, Брюксел, Копенхаген, Дъблин, Хелзинки, Лил, Малта, Милано, Порто, Стокхолм, Виена, Варшава и Загреб за домакинство на Европейската агенция по лекарствата.
ЕАЛ ще се нанесе в Амстердам.

Защо няма да сме седалище на агенцията по лекарствата на ЕС >>


В надпреварата за домакинство на Европейския банков орган България не участва. Новото му седалище ще е в Париж. 

ЕК и председателят Жан-Клод Юнкер многократно отбелязаха, че 14 години след разширяването на ЕС (през 2004 г.) няма причини да се говори за разлики между Изтока и Запада, работим за Европа на 27 държави, без разлики и дискриминация, добави говорителят.
Той даде пример за еднаквото отношение на ЕС към всички държави от Общността със законодателните предложения за командированите работници и състава на храните.

Комисията работи за единство в ЕС, нашата задача бе единствено да оценим подадените предложения за домакинство на агенциите, допълни говорителят.