Вчера от партията на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов съобщиха, че на тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина „Щастливо детство“ в Момчилград част от програмата е оставила "грозно усещане". Под звуците на ориенталски ритми на турски език малчуганите представили съчетание с танци, възмутиха се патриотите и разпространиха видео. Разбрали за случилото след сигнал от човек, пожелал да остане анонимен. 

Днес директорът на градината Виолета Джарова обясни, че въпросният танц е представен в изпълнение на програмата за интеграция на малцинствата и в съответствие със Закона за образованието.

„Това е жалък сблъсък между политическите сили”, заяви тя пред Нова телевизия.

Джарова, която е начело на детското заведение от 20 години, подчерта, че то развива проект, една от дейностите в който е допълнително обучение по български език.

В детската градина нито учителите, нито обслужващият персонал говорят на турски. Само деца общуват така помежду си, защото за повече от тях този език е майчин, обясниха още от ръководството на „Щастливо детство”. Педагозите подчертаха, че тържеството, което предизвика скандал, е започнало с хоро и е завършило с българска песен. Децата пели и песни на английски език.

„Всичко това, което се случва, няма да стане повод за промяна на начина, по който работим”, увери директорката. 

Родители на деца я защитиха и обясниха, че децата им са били притеснени от случилото се, защото мислели, че не са се справили добре по време на тържеството.
Майка на едно от тях разказа, че в групата всички останали са турчета, но за 3 години то не е научило нито една дума на турски.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обаче настоя в ефира на телевизията, че в региона на Момчилград „все по-малко се говори на български”. 

„Там отдавна демокрацията е някаква илюзия и, за да имаш работа и някакъв статус, трябва да показваш постоянно лоялност към ДПС. Местното общество е полуфеодално”, коментира той.

Според него такива проблеми на места има, откакто „ДПС беше на власт”.

Джарова и колегите й обаче категорично отрекоха върху тях да е оказван натиск от ДПС или която и да било друга партия.