Вчера образователното министерство сезира прокуратурата за сайт за продажба на фалшиви дипломи.

"Надяваме се този пазар все повече и повече да бъде ограничаван, но затова наистина са необходими ефективни мерки на прокуратурата. В случая прокуратурата е сезирана, но това, което знаем, е, че при този тип сайтове няма замесени служители на МОН. Нищо не може да бъде изключено", предаде БНР.

Коларова бе категорична, че в нито един университет не се издават дипломи без задължителния стикер, а контролът над университетите ще става все по-строг, цитира я Дарик.

По повод отхвърлените деца на бежанци в с. Калище образователният министър коментира, че все още няма информация от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) колко са и от къде са. Първоначално стана ясно, че са 12 от Афганистан и Сомалия.

По думите на Коларова ведомството се държи в пълно неведение от агенцията по въпроса, а имало документи, които трябва да бъдат подписани.

Коларова заяви, че от държавната агенция не са поискали официално да се работи за промяна в наредбата, така че деца бежанци или от ромски произход да постъпват в училище, без да полагат изпит по български език.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров вече каза, че децата не са издържали необходимия курс по български език.

Отговорът на ДАБ

По-късно следобед агенцията за бежанците излезе със съобщение, в което опроверга министър Коларова, че не представят данни.
Приложени са и писма на председателя на агенцията до Министерството на образованието и науката, както и таблици с броя на децата от центровете на ДАБ, които посещават курсове по български език. Напомня се и за срещата с Коларова на 29 август по проблема.