Ето и седем случая на противоречия между Турция и европейски държави, представени от ДПА, на която се позовава БТА.

1. Германия. Германският шарже д'афер бе повикан в турското външно министерство тази седмица, след като ръководителят на германското разузнаване постави под съмнение твърденията на Анкара, че опитът за преврат през юли миналата година е бил организиран от живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Двете страни имат също разногласия по въпроса за предизборната агитация на турски министри в Германия по повод референдума за конституционни промени в Турция на 16 април.

2. Холандия. Холандският шарже д'афер бе викан три пъти, след като холандските власти не позволиха на двама турски министри да участват в политически митинги в Ротердам за референдума. На холандския посланик, който не е в Анкара, бе казано да не се връща в Турция.

3. Русия. Руският шарже д'афер бе повикан заради военното сътрудничество между руските военни и сирийските кюрдски сили в Африн - кюрдски анклав в северозападна Сирия. Нараства също напрежението заради наложените от Турция мита върху вноса на руско зърно.

4. Норвегия. Посланикът в Турция бе повикан, след като Осло предостави убежище на четирима турски военни, работещи в тренировъчен център на НАТО.

5. Иран. Иранците повикаха турския посланик в Техеран в края на февруари след изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Иран дестабилизира региона, както и заради коментари на турския външен министър, че Иран иска да превърне Ирак в шиитска държава.

6. Гърция. Съществува напрежение и с Гърция заради предполагаеми участници в опита за преврат, които потърсиха убежище в страната. Това идва в допълнение към нерешения въпрос за Кипър, който е разделен от 1974 г., когато гръцки преврат бе последван от турска инвазия на острова. Военни кораби на двете страни се изправиха едни срещу други в Егейско море през януари, а имаше и словесна война заради пътуване на гръцкия президент до острови в близост до Турция.

7. Дания Дания заяви на турски представители, че отхвърля всякаква форма на репресии срещу датски критици на турското правителство. Позицията на Дания бе предадена на турския шарже д'афер, след като в. "Берлингске" цитира няколко датчани от турски произход да казват, че са били наречени "предатели" заради критики към действията на турското правителство спрямо опозицията след опита за преврат.

Турция продължава да има сериозни разногласия със САЩ по въпроса за Гюлен и за ролята на сирийските кюрди в борбата с "Ислямска държава". Анкара няма посланик в Египет и е противник на правителството в Сирия, отбелязва още ДПА.