Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет Валери Рачев, началник на кабинета на министъра на външните работи, предаде БТА. Той не посочи държавите, които ще бъдат обхванати от процедурата, за да няма нежелателни усложнения в двустранните отношения. Рачев обаче посочи, че 25 представителства са подложени на разглеждане.

Само минути по-рано говорителят на министерството Весела Чернева не потвърди по време на редовния си брифинг данните за съкращения на посолства, изнесени в медиите през тази седмица. Вестник "Труд" писа, че се закриват 30 дипломатически представителства.
Разглеждаме различни варианти, но нито един от тях не се покрива с изнесеното в пресата, подобни медийни спекулации стават повод за безпокойство у страни - партньори, коментира Чернева, цитирана от БТА.

Основните критерии за поддържането на задграничните представителства на България са политически съображения, икономически резултати, въпроси на сигурността и въпроси, свързани с българските общности в чужбина, отбеляза на свой ред Валери Рачев. Преценката е на основа на комплексно оценяване по тези показатели, в това число и съотношението между цената и ефективността от поддържането на съответното посолство.

Рачев посочи, че в МВнР се провежда реформа на дипломатическата служба, която основно ще продължи две години. Към момента разходите на бюджета на министерството са съкратени с 18 млн. лева, а щатните бройки са намалени с 14 на сто. Той добави, че ще бъде прекратена дългосрочната командировка на значителен брой служители, което ще стане постепенно - посолство по посолство, на основата на индивидуални планове.
От този процес могат да бъдат засегнати около 300 души.
Един от старите проблеми на дипломатическата служба - дългосрочното командироване на служители зад граница, по обяснението на Рачев, ще бъде решен със заплата, а не под формата на командировка.

Поне седем големи имота ще бъдат продадени до края на тази година.

През 2011 г. ще се разшири публично-частното партньорство в дейности като консулските услуги, куриерската служба, обучението на персонала.

По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви, че се готви преструктуриране на държавната администрация, с което 1/3 от учрежденията ще бъдат закрити.