За липсата на диплома става ясно от официален отговор на Отдел "Комуникации" на Техническия Университет - Мюнхен (TUM) на запитване от сайта "Биволъ". Писмото е подписано от Клаус Бекер.

Станислав Анастасов положи клетва като министър на околната среда и водите на 19 юни т.г.

Той е член на ръководството на младежката организация на ДПС и работи като "експерт политически партии" към ЦС на ДПС. Роден е на 5 юни 1983 г. в Хасково.

Във визитката му бе записано, че е завършил информатика в Техническия университет - Мюнхен, Германия, и стопанско управление в СУ „Св. Климент Охридски".

От официалния отговор на TUM обаче става ясно, че Анастасов е учил три години информатика в университета в Мюнхен - от 2002 до 2005 г., но не е получавал никаква диплома.

Министърът: Никога не съм твърдял, че имам диплома от Мюнхен

"Наистина не виждам голяма новина, дори не виждам новина. Това, което се твърди от "Биволъ" е това, което аз винаги също съм твърдял. Никога и никъде не съм заявявал, че съм дипломиран (бел. ред - от Мюнхен) и това стои във всички видове биографии и социални мрежи", коментира лаконично Станислав Анастасов пред БГНЕС.

Той допълни, че има причини да не се е дипломирал, които ще изложи подробно утрe. 

На въпрос дали има обяснение откъде и по каква причина точно в този момент е тръгнала атаката срещу него, Анастасов отвърна, че утре ще говори "лице в лице с човека, който тиражира тези неща".

"Публично ще заявя всичко, за да излязат наяве някои интересни работи", обеща министърът на околната среда.

През 2010 г. тогавашната шефка на Фонд "Земеделие" Калина Илиева бе уличена с фалшива диплома. Две години по-късно Софийският районен съд я осъди на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Срещу Илиева бяха повдигнати обвинения, че сама е фалшифицирала дипломата си за висше образование от Германия, както и че е представила пред Министерството на образованието още четири фалшиви документа, свързани с образованието, за които обаче няма данни кой ги е съставил.

През годините още няколко висши чиновници се оказаха без истински дипломи, а като "капак" през 2013 г. без такава се оказа и бившата шефка на ДКЕВР Юлиана Иванова. Скандалът избухна в момент на масови протести срещу енергийния регулатор.