Огънят лумнал малко преди 21 часа от апартамент на шестия етаж на ул. "Патриарх Евтимий" в Димитровград, в който живеят психично болна майка с двамата си сина - 66-годишната Стоянка, 43-годишният Тодор и по-малкият от него Митко. Тримата страдат от различни форми на шизофрения.

Пожарът бързо се разраснал и обхванал и част от апартаментите на горните два етажа, съобщиха Нова телевизия и Дарик радио.

"Пламъците от шестия етаж стигаха чак до осмия, беше страшно и за минути входът се задими и стана непоносимо горещо", разказваха хората.

На място са изпратени три пожарни автомобила, полиция и Бърза помощ. Живущите във входа са евакуирани, а електрозахранването е изключено. 
Пожарът е потушен, като апартаментът на шестия етаж е напълно изгорял, а тези над него са с частично засегнати стаи с изгоряла мебелировка, дограми и техника. Жилищата, които са сериозно опушени са поне още три.

Двама души са обгазени и са откарани в болница. Кметът на Димитровград Иво Димов, заместникът му Светослав Стойков и началниците на полицията и пожарната Ангел Дулев и Иван Пачов също дойдоха на място.
Кметът обеща на хората от най-пострадалия апартамент на седмия етаж да бъдат настанени в общинско жилище.

"Слава Богу, размина се без жертви, но толкова години тоя тормоз продължава и никой не ни обръща внимание, ето, стана белята! Добре, че всички са живи", коментира баба Богдана.

Психично болното семейство многократно е създавало проблеми във входа, като за последно в петък тримата са запалили дюшек, който съседите със задружни усилия загасили. Майката и синовете живеят без ток, без тоалетна и всекидневно ни тормозят, казват хората. Пълнят 5-литрови бутилки с вода и ги хвърлят отгоре, а веднъж метнаха и матрак, разказаха за патилата си комшиите.
Те са събирали подписки, сигнализирали всички възможни инстанции и институции, но до момента така и не са намерили решение на проблема.

Най-вероятно сега майката и синовете й ще бъдат настанени в специализирана институция.

Тази сутрин огледите на щетите ще продължат.