Предварителната проверка бе започната по публикация на в. "168 часа" от 29 май, пише в съобщение на окръжната прокуратура в Хасково, цитирано от БТА.

Скандалът с дипломата на Димов започна, след като на 27 март председателят на местния парламент Стефан Димитров публично поиска цялата общинска администрация да оповести образованието си.
Иво Димов показа дипломата си като бакалавър по "Маркетинг" на пресконференция пред журналисти, която според справката на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" е неистинска.

През април депутатът Иван Петров изпрати SMS до премиера Бойко Борисов: “Г-н генерал! Около Иво Димов назрява скандал! Фалшива диплома, получена като депутат. Твърдението е на Стефан Димитров отпреди дни. Проверихме, наистина е така. Искаме среща с вас днес, в удобно за вас време!”.

По време на проверката в община Димитровград и в личното трудово досие на кмета не са били открити документи, които да удостоверяват образователно-квалификационна степен, както и данни да са били представяни такива, пише в съобщението на прокуратурата.

Иво Димов обяснил, че към момента е студент и няма диплома за завършено висше образование. Длъжността на кмет, която заемал в момента и предишната му - на народен представител, били изборни и за заемането им не е имало изискване за висше образование.

При проверката обаче било установено, че Димов е заявил в анкетна карта от 20 септември 2010 г. в Народното събрание, че има висше образование - специалност "Маркетинг", с образователно-квалификационна степен "бакалавър" и е завършил ПУ "Паисий Хилендарски".
Към анкетната карта било приложено незаверено копие на диплома за висше образование.

С оглед събраните данни, че в съдебен район Хасково не е извършено престъпление, преписката е изпратена по компетентност на Софийска районна прокуратура, пише в съобщението.