Константинов: Не сме готови за електронно гласуване

stat
09:20  |  14 февруари 2018 | Общество / Автор Калин Каменов /  
Професор Михаил Константинов твърди, че не сме готови за електронно гласуване Професор Михаил Константинов твърди, че не сме готови за електронно гласуване
Сн.: Bulphoto

Мотивите на Централната избирателна комисия за отлагане на електронното гласуване са много сериозни и трябва да им се обърне внимание.
Това заяви пред БТВ математикът и експерт по изборните системи проф. Михаил Константинов.

"Законът няма да бъде нарушен. В момента електронно гласуване има в Естония, но там се провали, в Норвегия, където имаше два такива експериментални вота, и в Швейцария. В страни като Германия, Италия и Франция няма електронно гласуване", уточни той.

"Освен самото манипулиране на електронното гласуване, което е възможно, най-големият проблем е загубата на доверие. Ние трябва да гарантираме доверието на хората. Защото си представете, че имаме пробив на едно такова гласуване, това ще бъде равно на гражданска война", предупреди проф. Константинов.

Той коментира и машинното гласуване. "Машинно гласуване има в Индия, Бразилия, Намибия. В Ирландия изхвърлиха машините", разкри професорът.

Бившият депутат Мартин Димитров пък се изказа в защита на електронното гласуване. "ЦИК искат на практика да отменят електронното дистанционно гласуване. Бъдещето е именно тази форма на гласуване. Въвеждането на машинно и дистанционно електронно гласуване ще доведе до по-честни и прозрачни избори“, обясни Димитров.

Между двамата възникна спор дали трябва да се въведе електронното гласуване. "Аз и сега съм привърженик на това гласуване, но не мисля, че е разумно да го въвеждаме, когато никъде в Европа го няма", обясни Михаил Константинов. "Не е вярно това. В Естония си работи електронното гласуване", контрира Димитров. Професорът се защити и каза, че в Естония е установен пробив и сега подменят картите на гласуващите.
Последно в Общество


Възражда ли се нацизмът в Европа?

Засилването на крайнодесните течения беше отбелязано от европейски експерти като един от водещите рискове пред Стария континент.