56-годишният водещ на БНТ беше приет в реанимацията на болницата на 14 август след тежък инсулт.

На 30 август Цонев щеше да навърши 57 години.

"Със своя професионализъм ще останеш една от емблемите на Българската национална телевизия! Нито ние, нито зрителите можем да забравим твоята усмивка!", написаха колегите му на сайта на телевизията.

Поклонението ще бъде в събота - 27-ми август - в църквата "Свети Седмочисленици" от 15,30 часа.

Близките на Митко молят всички, които го обичаха, да не носят цветя. Вместо това сумите за тях, колкото и да са малки, да бъдат дарени на фондацията, която ще бъде създадена в негова памет и която ще подпомага млади журналисти. Така ще можем да запазим Митко вечно с нас, съобщиха още от БНТ.

Вижте снимки >>>

Дъщерята на журналиста - Десислава Цонева, която също работи в БНТ, пък написа в профила му във Фейсбук:

"Сбогом, татенце! За нас ти винаги ще бъдеш най-прекрасния неповторим баща! На рождения ден на Митето (син на Цонев - б. р.), ти му предаде щафетата.... Никога няма да те предадем или разочроваме! Обичаме те! Сбогом!


Премиерът Бойко Борисов също е поднесъл своите съболезнования към семейството на журналиста.

"С прискърбие научих, че днес ни е напуснал големият български журналист Димитър Цонев. Поднесох съболезнования към съпругата му и семейството. Светла му памет!", съобщи лидерът на ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министърът на културата Веджи Рашидов също изпратиха съболезнователни адреси до семейството на Димитър Цонев.

"Смъртта ни отне в разцвета на силите му един прекрасен човек, талантлив журналист, достоен гражданин, ценител на изкуството, истински приятел. Не мога да забравя и жизнелюбието, добротата и заразителното чувство за хумор на Митко. Той ще ни липсва, много ще ни липсва!", написа Рашидов.

На сайта си бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за когото Цонев работеше, докато той беше лидер на НДСВ и премиер, пък написа:

"Силно отдаден на професията си човек, който даваше всичко от себе си и по време на неговата длъжност като говорител на правителството. Искрено споделям болката на семейството му и изказвам своите съболезнования. Бог да го прости!”.

След централната информационна емисия тази вечер БНТ1 ще излъчи едно от последните интервюта на Димитър Цонев, което той даде по повод 55-годишнината на "По света и у нас".

Син на актьор и ТВ водеща, юрист, дълги години журналист

Димитър Цонев е роден на 30 август 1959 г. в София. Той е син на актьора Коста Цонев и телевизионната водеща Анахид Тачева.

Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1985 г. и работи една година като стажант, припомня БТА.

Димитър Цонев се явява на конкурс за стажант-репортер в агенция "София прес", където от 1986 г. до 1991 г. работи като редактор в "Международна информация", в Балканския информационен пул и като кореспондент на агенцията в Женева, Швейцария.

След завръщането му в България започва неговата телевизионна кариера.
Голяма част от нея преминава в Българската национална телевизия (БНТ), където в продължение на 11 години - от 1991 г. до 2002 г., е водещ на новините по Канал 1.

През 2002 г. заменя телевизионната си работа със задачите на говорител на правителството на Симеон Сакскобургготски. На този пост е от 1 октомври 2002 г. до 16 август 2005 г..
По същото време той е и член на политическия кабинет на министър-председателя Симеон Сакскобургготски.

От 2005 до 2007 г. е говорител на Българската телекомуникационна компания.

През 2008 г., след 5-годишно прекъсване се, завръща към телевизионната си кариера като водещ на предаването "В неделя с..." по БНТ, на което е водещ до 6 януари 2011 г.

От октомври 2011 до октомври 2012 г. той е водещ на предаването "24/7" по телевизия "bTV Action" и водещ заедно с журналистката Цветанка Ризова на токшоуто "Лице в лице" по телевизия "Би Ти Ви" от октомври 2012 г. до 17 март 2014 г.

От 31 март 2014 г. Димитър Цонев отново се завръща в БНТ като водещ на публицистичното предаване "Още от деня".

Димитър Цонев е автор на 17 документални филма, между които "Професия полицай", "Избори по американски", "Туризмът в САЩ" и др.

Участвал е и като актьор в българското кино. Първото му участие е през 1971 г. във филма "Таралежите се раждат без бодли" в ролята на Митко. Участвал е и във филмите "Ламята" (1974), "Басейнът" (1977), "С любов и нежност" (1978), Концерт за флейта и момиче (1980), Спасението (1984).