"Ако до края на месеца успеем да сключим договора, се очаква изпълнението да завърши в края на 2016-а година. Така че като срок вече от всякъде сме притиснати, тъй като знаем, че на 5-ти блок първо изтича ресурсът", коментира той пред БНР.

Според Ангелов е правилно да се изгради 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" при изгодни за страната условия.

"Какво ще бъде решението какво трябва да се направи не е от моята компетенция. Това е в компетенцията на правителството, което трябва да реши",
каза още той по повод споразумението с американската компания "Уестингхаус".

Ангелов обясни и какво се очаква от него: "От една страна постоянно трябва да има инвестиция в централата, за да бъде тя една от най-добрите в света, да има бъдеще, да има прекрасна ремонтна програма, която да е балансирана, да може да обезпечава безопасни режими на работа на блоковете и да се грижа лично за един основен приоритет на централата като дейност, който е продължаване на ресурса на 5-ти и 6-ти блок".

Той не можа да каже защо е отстранен предшественикът ми Иван Генов.

"Аз, когато бях там, нямаха намерение да освобождават Иван Генов, защото се очакваше той да остане в борда на директорите и да работим заедно, да има приемственост и да решаваме съвместно бъдещето на централата. За съжаление, той категорично отказа, така че аз нямах възможност да питам защо е освободен Генов, и аз бях изненадан", коментира Ангелов.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Йорданов също подчерта, че е важно да бъде подписан възможно най-скоро проектът за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор.

"АЕЦ "Козлодуй" е един стабилен обект и бих искал да кажа, че тази програма за модернизация на 5-ти и 6-ти реактор трябва много бързо да се задейства, защото вече строителството на заместващи мощности, в случая както се предвижда със 7-ми и 8-ми блок, изисква един период от 10-15 години", посочи той.

За повишаването на цената на тока, Йорданов коментира: "Системата от дълги години е сбъркана. ДКЕВР, която определя цените, е една социалистическа организация. На свободния пазар АЕЦ "Козлодуй" се опитва да пробие, но не продава ток, а продава чрез посредници. Единият посредник е НЕК, а другият посредник са частници, които също като стават посредници увеличават цената на тока. Затова години наред ние, група експерти, пледираме и трябва да се приеме тази Национална стратегия 2030-2050 година за развитие на енергетиката в България, защото не може да имаш свръхпроизводство и в същия момент да имаш постоянно повишаване на цената на тока".

Вторият момент след стратегията е електроборсата, където трябва предприятията, които произвеждат електроенергия, да излизат и да продават, смята Йорданов.

Пазарът определя цената на тока. Липсата на стратегия и електроборса води до там, че постоянно се повишава изкуствено от ДКЕВР цената на тока, коментира той.