Отговорност за акцията, вероятно целяща да отвлече вниманието на властите от битката за Мосул, е поела "Ислямска държава".

Свидетели съобщиха за множество взривове и престрелки в Киркук, последвали атентатите. При тях са загинали най-малко шестима иракски полицаи и 12 джихадисти.

Местната кюрдска телевизия "Рудав" излъчи кадри, в които над града се вижда черен дим и се чуват продължителни откоси с автоматично оръжие.

Екстремистите не са превзели нито една правителствена сграда според управителя на Киркук Наджмадин Карим, цитиран от същия тв канал.

Киркук е в район, богат на петролни залежи, намира се на около 290 км северно от Багдад.

За града спорят иракското централно правителство и Кюрдския автономен регион. Той от дълго време е център на напрежение и обект на многобройни атаки от джихадисти.

Днешното нападение бе извършено няколко дни след началото на мощната офанзива на иракското правителство и кюрдски сили за отвоюването на Мосул от "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес.

Също рано сутринта днес не по-малко от 16 души загинаха от самоубийствен атентат против електроцентрала в Северен Ирак, съобщи Франс прес. Централата в град Дибис е изграждана от иранска компания.

"Три камикадзета нападнаха централата към 06.00 часа местно време (съвпада с българското), убиха 12 иракски работници и четирима ирански техници", уточни пред АФП кметът на Дибис, Абдала Нуредин ал Салехи.