Причината е влошеното състояние на единия от резервоарите, в които се съхранява трихлоретан. Йотов уточни, че частичното бедствено положение ще влезе в сила от вторник, 28 февруари. То ще бъде валидно 7 дни, като може да бъде удължено до един месец.

Пряка опасност за населението няма, посочи Йотов, цитиран от БТА.
Той обясни, че ситуацията е предаварийна, но е наложително да бъдат взети превантивни мерки.

Общото количество на съхранявания в завода трихлоретан е около 2500 тона, припомни Йотов. По думите му веществото е в резервоари, но единият има пробойна, от която изтича водна фракция.

Според областния управител предстои да бъде направено изследване дали стените на резервоарите са с нормална дебелина. Освен това ще бъде оправен и постаментът, където са поставени. Ако бъде установено, че пробитият резервоар представлява заплаха, трихлоретанът в него ще бъде прехвърлен. Междувременно ще бъде усилена охраната на територията на "Полимери".

Йотов допълни, че вече е проведена обществена поръчка за транспортиране и утилизация на отровното вещество извън страната.

Изборът на изпълнителя - френска компания, е обжалван в съда от друг участник в поръчката.

Областният управител допълни, че синдикът в "Полимери" е запознат с всички мерки, които ще бъдат взети за обезопасяването на трихлоретана.

----------------------------------------------------------

Химическият завод "Полимери" - Девня бе обявен в неплатежоспособност от Окръжния съд във Варна заради дълг от 36 хил. лв. към "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) с решение от 12 декември 2012 г. От него се разбира, че "Полимери" е обявено за неплатежоспособно със задна дата, към 1 юни 2010 г.

В продължение на години след това собственикът Николай Банев и синдикът на дружеството си прехвърляха вината за опасното състояние на „Полимери”. В крайна сметка операцията по прехвърлянето на веществата се състоя с пари от общинския бюджет, а общината е кандидатствала за възстановяването им пред Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.