Източници от силите за сигурност казаха, че сред 720 души в Германия, определени като ислямистка заплаха, има около 10 процента жени и деца.

Шефът на германската Федерална агенция за защита на Конституцията Ханс-Георг Маасен наскоро изтъкна нарастващата опасност от нападения, дело на радикализирани жени и деца, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Той имаше предвид конкретно жени и деца, завръщащи се в Германия от райони, контролирани по-рано от групировката "Ислямска държава". Екстремистката организация загуби големи територии в Ирак и Сирия.

Съгласно думите му, сред децата и подрастващите, посещаващи учебните заведения под властта на джихадистите, има такива, които са се поддали на „промиване на мозъка“ и са радикализирани, предаде Дойче веле, цитирана от Агенция "Фокус".

„Жените, които в последните години са живели на територията на халифата, често са радикализирани и се идентифицират с идеологията на „Ислямска държава“, затова с пълно основание може да бъдат определени като джихадисти“, подчерта Маасен.