От здравното министерство не скриха, че има криза с ваксините и обясниха, че една от причините за това е прехвърлянето на финансирането им от Здравната каса към министерството, предадоха БНТ и Дарик.

Краткосрочните договори, които се сключвали с производителите на ваксини, не позволявали на страната ни да си предвиди необходимите количества.

В момента се търсят алтернативни варианти за снабдяване с ваксини, и ако те не бъдат намерени до три седмици, има опасност някои деца да останат без ваксина, посочват още здравните експерти.

Тази година е проведен търг за нова петвалентна ваксина за малчугани. Единствената явила се фирма, спечелила търга, няма необходимите количества, заради което предложила алтернативна шествалентна ваксина, обясни служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков.

„Оказва се, че шествалентната ваксина, която той може да осигури, няма как да бъде закупена с обществени средства и сега привидно имаме ваксина на разположение, но ние де юре не можем да я купим точно тази шествалентна ваксина", каза министър Ненков.

За да се избегне този проблем, са нужни законови промени, които да позволят държавата да заплати ваксината. Тези промени обаче трябва да се случат най-късно до три седмици.

Засега, където липсват ваксини, се правят комбинации, така че малчуганите да не останат неимунизирани, обясни за Дарик доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас.

„Прави се четиривалентната плюс отделно допълнително хепатит В, т.е. прави се комбинация, която е все едно петвалентна ваксина. При това за малките деца, за бебенцата, докато се появи шествалентната",
допълни Киров.

Ненков извести за още един проблем, този път при медиците от столичната спешна помощ. Седемчасовият работен ден, на какъвто те преминаха, за да увеличат възнагражденията си, не им позволява да упражняват извънреден труд повече от един допълнителен час. Така те не можели законово да работят над осем часа дневно, докато не се направят необходимите промени в Кодекса на труда.

„Оказа се, че малко правим сметката без кръчмар по отношение на 7-часовия работен ден. Има колеги, които са на 7-часов работен ден и дават 12-часови дежурства и една проверка от Главна инспекция по труда би довела до глоби и наказания. Така или иначе това е нещо, което е не съвсем изчистено. Надявам се следващите наши законотворци да го изчистят",
каза здравният министър в служебния кабинет.

Ненков добави, че в Националния център по обществено здраве са установени нередности, заради което оттам са били изтеглени 140 000 лв., предвидени за ремонт. Средствата били вложени в ехограф за столичната Педиатрична болница, както и за обновяване на неонатологията в Майчин дом.