Както стана ясно преди дни, директори на училища забраняват ползването на мобилни телефони в час, дори в училище, предвидени са и санкции.

На въпрос дали ще бъдат забранени телефоните в училище и по-конкретно смартфоните, Румяна Коларова отговори, че към телефоните в училище има особен режим и досега.

"Учителите могат по своя преценка да вземат телефон от ученик, тогава, когато той си отвлича вниманието с него и пречи на учебния процес", заяви образователният министър.

По повод случая с децата на бежанци в Ковачевци, където родители не ги искат в училище, Коларова каза, че алтернативи винаги има, но най-добре е децата да отидат в училището, което е в общината.

По думите й в общината има негативно отношение както към децата да посещават училището, така и към присъствието на родителите в лагера.

"Надявам се, че сме се поучили от няколко такива инцидента в българското общество и няма отново да демонстрираме нетолерантност и враждебност към децата, които в най-голяма степен се нуждаят от нашата обич, подкрепа и от даване на възможност", посъветва Коларова.

Министърът откри днес учебната година в 112-то ОУ "Стоян Заимов" и в Първа английска гимназия в София. Двете училища са в една сграда.

"Не забраняваме телефоните, а настоятелно препоръчваме на родителите учениците да не носят смартфони, които разсейват децата. Когато притежават този скъп уред, децата нямат волята да спрат да го използват. Чатят си и на практика само физически са в училище, а всъщност са в мрежата”,
коментира пред Нова телевизия Асен Александров, директор на 51-во СОУ„Елисавета Багряна” в София.

Той допълни, че в неговото училище почти всички деца притежават смартфони.

"Стратегията ни е следната – ако ученик извади смартфон, учителят да му го отнеме и да викне родителя, за да му го върне и да поговори с него за това колко той пречи в час на детето му. В по-голяма част от родителите срещаме разбиране”, каза още Александров.

АНКЕТА: Да се забранят ли телефоните по време на час?