Близо 624 млн. лв. са предвидени в управляваната от МРРБ оперативна програма "Региони в растеж" за рехабилитация на материално-техническата база на образователната инфраструктура в страната.

Това обяви днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Министерския съвет, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов.

Нанков уточни, че 160 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизирането на професионални учебни заведения, а над 45 млн. лв. ще бъдат инвестирани в развитието на спортна база.

Освен пътищата, освен ВиК инфраструктурата, изключително важна е и модернизацията на инфраструктурата в учебните заведения, посочи Нанков.

Бенефициенти на средствата са общини, Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта и университети.

В обхвата на програмата попадат 416 учебни заведения, включително 13 висши. От рехабилитираните детски градини, основни и средни училища и университети ще се възползват общо 255 269 деца и младежи.

За всяко от тези български деца ще бъдат инвестирани средно по 2444 лв. по линия на европейската солидарност за рехабилитация на образователната инфраструктура от детската градина, през училището, до университета, отбеляза регионалният министър. Децата трябва да растат в сигурна, безопасна и здравословна среда, заяви той.

Имаме ясен приоритет и това са професионалните гимназии, разкри министърът на образованието Красимир Вълчев. 140 такива гимназии ще получат средства по програмата, главно за материално-техническо оборудване, при едва 10 в изминалия програмен период, добави той. 

Не случайно избрахме тази дума - образователна инфраструктура. Тя подпомага за дълги години напред икономическия растеж и развитието на държавата, изтъкна на свой ред премиерът Бойко Борисов.

По думите му българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището.

Затова полагаме доста усилия за ремонти на църкви и манастири, на училища и детски градини, категоричен е премиерът.