Няколко деца са загинали при артилерийски обстрел на бунтовници срещу училище в контролираната от сирийското правителство западна част на Алепо, съобщи сирийската информационна агенция САНА, цитирана от Ройтерс и БТА.

Три деца са загинали и над десет са били ранени при обстрел срещу училище в района Шахаба, а при нападение в квартал Хамдания са загинали трима души.

Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че в двете нападения са загинали шест деца на възраст под 16 години, включително бебе.

Говорителят на министерството на отбраната на Русия ген. Игор Конашенков добави, че сирийски бунтовници са стреляли по хуманитарния коридор, извеждащ от източната част на Алепо, при което са били убити 12 и ранени 20 души.

Руски и сирийски военни самолети са летели на минимум 10 км разстояние от Алепо, спазвайки мораториума над военните полети в района, който бе обявен от Москва преди 10 дни, каза говорителят.

Той подчерта, че бунтовниците се възползват от прекратяването на полетите и са засилили обстрела по контролираната от правителството част на Алепо.

"Защо УНИЦЕФ и отделни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН упорито не желаят да забележат нищо от това?", попита Конашенков. По-рано

Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) остро реагира на бомбардировката на училище в Идлиб, при която в сряда загинаха 22 деца и шестима учители. Русия отхвърли опитите да й припишат отговорността за такова престъпление.

Москва: Не вярваме на доклада за химическите оръжия

От друга страна Москва отново оспори извода в доклад на ООН, че сирийското правителство е употребявало химическо оръжие в хода на гражданската война.

Докладът бе оповестен в четвъртък. Вирджиния Гамба, която ръководеше екипа от инспектори в съвместното разследване на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия, защити професионализма на следователите и каза, че твърдо стои зад техните оценки и заключения.

Но постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че докладът е лишен от достатъчно потвърждения, материални доказателства и е пълен с противоречия.