80 на сто казват, че семейство без брак, с едно или с две деца, е нещо нормално в днешно време, предаде БТА.

Проучването е извършено по поръчка на списание "Жената днес" на два етапа – 11-17 септември /сред 1002 пълнолетни граждани/ и 1-3 октомври /1004 пълнолетни граждани / чрез лични и телефонни стандартизирани интервюта.

Отношението на българите към брака е либерализирано, но ценността да имаш дете е почти безусловна, каза Първан Симеонов от агенцията, тълкувайки данните от проучването.

Възрастта, до която може да се каже, че една жена е млада, е 39 год., а за един мъж - 42 год., сочи проучването. Според по-младите хора 40-годишните вече са възрастни, докато за хората над 60-65-годишна възраст 40-годишните все още са млади, допълни Симеонов.

Личният месечен доход, с който се живее добре у нас, според анкетираните е 1351 лева. Продължава да битува мнението, че мъжът трябва да печели повече пари, за да издържа семейството.

Хората с нисък доход не мечтаят за големи приходи, но добре печелещите искат да увеличат дохода си.

Ирина Бокова, Йорданка Фандъкова, Румяна Бъчварова

Участниците в проучването са отговорили и на въпроси, свързани с три български жени, участващи в политическия живот - Ирина Бокова, Йорданка Фандъкова и Румяна Бъчварова.

Те са включени в допитването, тъй като и пред трите има политическа перспектива, обясни Симеонов.

Близо всеки втори анкетиран отговаря, че е вероятно Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН, като над 60 на сто смятат, че това е добре за България.

Близо 42 на сто отговарят, че е вероятно Йорданка Фандъкова да стане премиер, като почти 60 на сто от тях твърдят, че това е добре за страната ни.

Малко над 10 на сто мислят, че е вероятно Румяна Бъчварова да стане президент, като близо 22 на сто от тях отговарят, че това е добре за България.