Междувременно отговорност за престъплението пое "Ислямска държава".

Първоначалните данни бяха за 19 убити, но се очакваше техният брой да се окаже по-голям.

Сред загиналите при взрива в голямата зала "Манчестър Арена" има деца, пояснява полицията в съобщението, цитирана и от БТА.

Първата идентифицирана жертва на терористичното нападение е 18-годишната Джорджина Каландър.

Концертът, използван от убийците, беше на американската певица Ариана Гранде, а тя е особено популярна сред най-младите. Това бе пояснено и в предишните съобщения за трагедията.

Потвърждава се версията, че атентатор самоубиец е извършил престъплението нощес. В края на концерта мъж е детонирал взривното устройство, което носел със себе си. Нападателят е загинал, съобщи британската полиция.

Мъжът, който стои зад самоубийствената атака в Манчестър, е искал да предизвика „максимална касапница“, заяви премиерът Тереза Мей.

"На този етап смятаме, че нападението снощи е било извършено от един човек", заяви началникът на градската полиция Иън Хопкинс.

"На първо място трябва да установим дали той е действал сам или е бил част от мрежа", добавил той и потвърди, че убиецът е загинал при експлозията.

"Смятаме, че атентаторът е носел самоделно взривно устройство, което е детонирал, причинявайки това зверство", посочи полицейският началник.

Отделно се яви първото съобщение, че "Ислямска държава" поема отговорността за масовото убийство в Манчестър. Разпространи го иракският интернет портал "Ахбар Ирак".