Днес се навършват 25 години, откакто България ратифицира Конвенцията на ООН за защита правата на децата.

Протестът бе организиран от Асоциацията за детско развитие "Член 24", предаде БНР. (Правата на детето са формулирани в чл. 24 от Хартата за основните права на Европейския съюз.)
Според инициаторите на протеста, макар България да е подписала конвенцията,  у нас все още има случаи на неспазване на детските права.
Родителите са възмутени, че институциите не спазват конвенцията и протестът е апел да се замислят и да спазват закона, защото много семейства имат нуждата от подкрепа.

От младежка мрежа „Мегафон“ бяха с лепенки на устните с призив "Моля, дайте ни думата".
Залепените им устни символизираха желанието им да им бъде даден шанс да изразят мнението си и да запознаят минувачите с важността на днешната дата и с тяхната дейност като младежка мрежа.

"Мегафонците" призоваха минаващите хора да отлепят устните им, отстоявайки водещ принцип по конвенцията – правото на участие.

За да говорят, на младите хора трябваше да им се даде шанс чрез отстраняване на лепенката от устните.

Вижте снимки >>

"Държавата потъпква интересите на деца, на които трябва да се помага, които трябва да живеят при биологичните си семейства, както и проблемите, които се свързват с отвличането на деца, в смисъл такъв припознаването и по този начин те не могат да бъдат при своите родители",
каза Йордан Тодоров, председател на Федерацията за защита правата на децата в България, цитиран от БГНЕС.

Не на последно място е проблемът с детските градини, в които няма места, а оттам родителите не могат да работят и съответно да се грижат за децата.

Тодоров заяви, че последно се наблюдава тенденциозно отнемането на деца и то поради бедност, което се превръща в социален феномен.

"Точно затова засягаме и темата с детските градини поради факта, че родител, който не може да си намери работа и е сам, да речем, няма близки, няма как да си отглежда детето. В такива случаи държавата трябва да се намеси и да помогне за отглеждането и за развитието на детето", обобщи Тодоров.

Любомир Данков от Асоциацията за детско развитие "Член 24" коментира, че с протеста не се обръщат към държавните институции, защото очевидно било безсмислено да молят държавата да спазва закона, защото конвенцията също е закон.

Той обясни, че се обръщат към гражданите да четат тази конвенция и да търсят правата си – своите и на своите деца.

Данков каза, че са твърде много направленията, в които не се работи както трябва, като се започне от образование, освен това има незаконни осиновявания, продажба на деца, незаконни отнемания на деца от родителя, "с цел усвояване на някакви средства".

Всяко второ дете страда от лишения

"Днес имаме много сериозен проблем, който трябва да решим всички ние – това е въпросът за детската бедност. В България почти всяко второ дете страда от материални лишения и има много сериозни трудности по отношение на неговото хранене", заяви междувременно председателят на "Националната мрежа за децата" Георги Богданов.

Той бе един от 25-те активисти в областта на правата на детето, удостоени с Почетния знак на президента, предаде БГНЕС.

По думите на Богданов неформираните системи на образованието и здравеопазването влияят зле и на децата.