От държавното обвинение съобщиха, че са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер - изтезавани са малолетно лице и непълнолетно лице, намиращи се под грижите на служителите в центъра.

Дадени са указания за назначаване на експертизи относно получените от децата телесни увреждания, както и относно тяхното психическо състояние и годността им да бъдат свидетели.

Освен това ще се разследва в посока изясняване действията на целия персонал на дома, както и на длъжностните лица от Община Габрово с цел установяване на евентуално извършени и други престъпления от лица, извън заснетите във видеоматериалите.

Целта е да бъдат изяснени всички релевантни факти и доказателства, за да се прецени дали има извършено престъпление и кой е неговият автор.

Видеоклипове, заснети в центъра за деца и младежи с увреждания "Хризантема” в Габрово, показаха как служители упражняват вербална агресия и раздават плесници.

Директорката на центъра беше дисциплинарно уволнена, а по искане на премиера Бойко Борисов беше уволнена и председателката на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева.

Зам.-социалният министър Росица Димитрова пък съобщи, че 10-те деца от дом "Хризантема" ще бъдат спешно изведени оттам и настанени в подходящи за тях социални заведения.