Това е една от обмисляните от ГЕРБ промени в Семейния кодекс, чиято цел е мъжете и жените, които не са подписали в гражданското, да имат права и задължения, както при брачните двойки, пише в. "Монитор".
Част от поправките са на депутата на ГЕРБ Емил Радев, който е в правната парламентарна комисия.

Според него трябва да се пресече рискът децата да бъдат изхвърлени на улицата, когато взаимоотношенията в двойката, съжителстваща на семейни начала, рухнат.
Така при раздяла партньорът, при който е отредено да останат децата, на практика ще е в правото да живее в общото жилище, независимо чия собственост е то.
Сега при развод съдът обикновено отсъжда децата да имат право да останат в жилището до навършването им на пълнолетие, обясни Радев.

Той е категоричен, че правата на децата при двойките без брак също както при другите трябва да бъдат защитени.
По думите на Радев все повече двойки в България живеят на семейни начала и те са ощетени от законодателството спрямо миналите под венчило.

Преди време депутатът даде идея тегленето на кредит за съвместно жилище, осиновяване на деца и участие в процедури ин витро да станат част от правата, които ще получат неженените двойки, ако статутът им бъде приравнен с тези на сключилите брак.
Тогава Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се обяви категорично против готвените промени в Семейния кодекс.

"Бракът е свещен съюз и неслучайно съжителство. Всяко начинание, което няма благословия от Бога и Църквата, е грях. Това е даже богохулство. А най-страшният грях е хулата срещу Светия Дух", заяви той. По думите му не трябва да бягаме от божията благословия. Дядо Кирил подкрепи думите си с цитат от Посланието на Св. Апостол Павел: „Дори като ядеш и пиеш, трябва да го правиш за слава Божия".

Други двама висши духовници също заявиха, че са срещу идеята съвместното съжителство да се приравни с брака -  Сливенският митрополит Йоаникий и Ловчанският митрополит Гавриил.