Данните от разпространен днес доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) предаде ТАСС.

Става дума за почти една четвърт от децата в ученическа възраст, се уточнява в доклада. Сред тях 75 милиона деца на възраст от 3 до 18 години се нуждаят от спешна помощ, за да получат образование.

Според УНИЦЕФ над 37 милиона деца изобщо не ходят на училище, а учебните заведения намаляват в резултат на конфликти и бедствия.

Най-тежко е положението в Сирия, където през петте години война са затворени над 6000 училища. Сградите им са обект на нападения или са заети от военните, или са превърнати в убежища, поясняват авторите на доклада.

В североизточните райони на Нигерия и в Камерун, където терористична война против образованието води групировката «Боко харам», са закрити над 1800 училища. Плачевна е ситуацията и в обхванатата от конфликт Централноафриканска република.

Докладът на УНИЦЕФ е разпространен няколко седмици преди в Истанбул да започне първата Световна хуманитарна среща на високо равнище. Очаква се на нея да бъде обявено създаването на глобален фонд «Образованието не чака».

Негова цел е да осигури достъп до учение на децата, оказали се в кризисна обстановка. ЮНИЦЕФ се надява да събере около 4 милиарда долара, които ще бъдат изразходени за обучението на 13,6 милиона деца през следващите 5 години и на 75 милиона – до 2030 г.