Пристройката е построена през 2008 г. без разрешение. Още през юни 2010 г. ДНСК постанови, че новата част е незаконна и трябва да бъде съборена, тъй като не отговаря на мерките за пожарна безопасност. Последва неколкократно обжалване, но на последна инстанция Върховният административен съд отхвърли жалбата срещу издадената заповед и постанови тя да бъде изпълнена.

Отец Иван обаче сигнализира, че не може да остави хората без дом, а ако не събори незаконната част от приюта, ДНСК ще го направи принудително и таксата ще е над 50 000 лв.
"Толкова не мога събера за 3-4 години, пък и защо трябва да ги давам? Тук цяла България е помогнала. Тука 25 години цялата заплата си давам, а те ще дойдат с лека ръка да го бутнат”, коментира той пред bTV и предупреди, че той и всички останали ще бъдат принудени да направят жива верига, ако дойдат багери..

В крайна сметка събарянето бе отложено, докато се намери място за настаняване на всички 35 души, сред които и деца, които живеят в момента в 11 стаи в пристройката. Това стана на срещата, в която участваха още министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, омбудсманът Константин Пенчев, който категорично се обяви против събарянето, представители на Министерството на финансите, Софийската митрополия, ДНСК, пожарната и самият отец Иван.

Най-късно до 19 декември ще бъде направен анализ на живущите в пристройката, съобщиха от регионалното министерство. Целта е за всеки поотделно да се намери друго място, на което да бъде настанен. За оставащите без подслон ведомството ще инициира процедура за осигуряване на фургони за живеене, съобщи министър Павлова.

Отец Иван се съгласи с предложението и заяви, че ако тези намерения се осъществят, това ще бъде по-добре от всичко друго. Той е закупил терен на 2 км от Нови хан, където държавните институции ще съдействат да се изградят законни постройки. Павлова съобщи, че може да му бъде предоставен и държавен терен, намиращ се в местността "Побит камък", също на около 2 км от Нови Хан.
Тя призова Софийската митрополия да подпомогне свещеника със заплащането на някои от таксите за проектиране, тъй като той сам не може да осигури всички необходими средства.

Министър Младенов пък призна, че свещеникът е един от малкото представители от църквата, които наистина се грижат за бедни хора.
В приюта на отец Иван живеят общо 145 души, някои от които са там повече от 10 години. Сред тях има много майки с децата си.