Това стана ясно на кръгла маса за детската агресия и насилието над подрастващите, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

На нея присъстваха представители на държавни институции, както и експерти от неправителствения сектор, които работят по проблемите и превенцията на насилието над деца, съобщиха Нова ТВ и БТА. На кръглата маса представиха данни от анкета, проведена по поръчка на омбудсмана.


Според анкетата 499 деца са отбелязали, че са били обект на насилие. От тях 158 заявяват, че това се е случило в училище, 204 на улицата, а 89 вкъщи. Общо са гласували 766 деца.

Поради страх много от децата - обект на агресия, не посочват, че тя се случва в семейството им.

На въпроса, към кого биха се обърнали за помощ, ако са жертва на насилие, от 440 гласували деца 191 отбелязват - към полицията. 116 от децата маркират - към родителите, а по 14 - към учителите и органите за закрила на детето.
Според анкетата 105 деца отговарят, че няма да се обърнат към никого.

6 на всеки 10 деца редовно са подложени на телесни наказания, обясни общественият защитник Мая Манолова и поясни, че това не е семеен проблем, а проблем на обществото.

"Абсурдни мъдрости са се вкоренили в нашето ежедневие", коментира още Манолова и даде пример с поговорката "Дете се целува само докато спи". За абсурдна тя смята и друга народна мъдрост, според която детето се бие, докато е малко, за да не се налага, когато порасне.

Председателят на фондацията П.У.Л.С. Екатерина Велева коментира, че най-тревожното е, че българинът не разпознава телесното наказание като форма на насилие, а като възпитание. Целта трябва да бъде тези нагласи да се променят, допълни тя.

Да се създаде национална коалиция срещу насилието и телесните наказания над деца, в която да се включат неправителствени организации, родители, училището и специалисти, предложи като мярка омбудсманът Мая Манолова.

Според Манолова коалицията трябва да има за цел да предложи законодателни промени срещу насилието и телесните наказания и да създаде атмосфера на нетърпимост към подобни прояви. Промените трябва да забранят насилието и то да бъде ясно дефинирано.

Да се подкрепя позитивното родителство, както и да се повиши осведомеността за последиците от телесни наказания за децата, също трябва да задача пред коалицията, смята омбдусманът.

Мая Манолова отбеляза, че в София има само два кризисни центъра за лица, върху които е упражнено насилие. По думите на омбудсмана в страната те са само 18, но не и във всички области.