Децата кандидатстват за провеждане на планово лечение в европейски страни чрез формуляр S2.

На 22 от тях вече са издадени разрешения, тъй като лечението се провежда през май, а останалите пет деца ще бъдат одобрени в близко време, тъй като тяхното лечение е през юни.

Предстои да бъде изградена окончателна процедура за прехвърляне на лечението на децата в европейски клиники чрез Здравната каса.

От Министерството на здравеопазването и Фонда за лечение на деца са в процес на преработване на правилника за устройството и дейността на Фонда, където ще бъдат отразени процедурите и начините на взаимодействие с НЗОК.

През април бяха арестувани вече бившият директор на Фонда Павел Александров и още седем души. Обвиненията са, че Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 000 лева. Той излезе от ареста срещу парична гаранция в размер на 20 000 лева.

След арестите за шеф на фонда бе назначен проф. Владимир Пилософ.

Здравният министър Петър Москов обясни, че е сменил веднага директора на Фонда, за да осигури нормалната му работа. Той е категоричен, че сега Фондът работи по-бързо и гарантира на родителите с болни деца, че парите, отпускани за лечение на най-малките, ще бъдат изразходвани само по предназначение.