По повод отхвърлените деца на бежанци в с. Калище образователният министър коментира, че все още няма информация от агенцията колко са и от къде са, предаде Дарик. Първоначално стана ясно, че са 12 от Афганистан и Сомалия.

По думите на Коларова ведомството се държи в пълно неведение от агенцията по въпроса, а имало документи, които трябва да бъдат подписани.

От агенцията се опитали да се свържат с началника на Регионалния инспекторат в Перник с желание три деца да отидат в училището в Земен.

Коларова заяви, че от ДАБ не са поискали официално да се работи за промяна в наредбата, така че деца бежанци или от ромски произход да постъпват в училище, без да полагат изпит по български език.

"Вижте, ако по същия начин правим процедура, наистина нямаме възможността да подготвим нито училището, нито родителите, какви деца ще има и така нататък. Те ни държат абсолютно в неведение. Не може с разговор по телефона да се уреждат тези неща. Има документи, които трябва да бъдат подписани", критикува министърът.

ДАБ трябва да представи документи, с които удостоверява пред регионалните инспекторати по образованието организирания курс по български език за децата на бежанците, за да могат да продължат образованието си в български училища.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров вече каза, че децата не са издържали необходимия курс по български език.

Отговорът на ДАБ

По-късно следобед агенцията за бежанците излезе със съобщение, в което опроверга Коларова, че не представят данни.

От ДАБ прилагат и писма на председателя на агенцията до МОН, както и таблици с броя на децата от центровете наагенцията, които посещават курсове по български език. Напомня се и за срещата с Коларова на 29 август по проблема.

В докладна на гл. специалист Васил Василев от Приемен център Ковачевци става ясно, че от януари е организиран курс по български език за възрастни и деца бежанци.
Занятията са били три пъти седмично, а в момента – ежедневно, като детските курсове били посещавани средно от 23 до 32 деца. В момента обучението се води с 16 деца.

През юни Василев кани Виолета Михайлова, директор на ОУ „Кирил и Методий“ в с. Калище, да доведе учениците на среща с децата бежанци.

"Децата проявиха взаимен интерес, разговаряха и обмениха информация за предстоящото съвместно обучение с посредничеството на едно момче от училището в Калище, което говори английски и някои от децата-бежанци, които разбират същия език. Почерпихме ги с бонбони и безалкохолни",
разказва Василев за срещата.

На 28 август той се обадил на Михайлова да запишат децата за новата учебна година. В края на август тя донесла формулярите за записване. Децата, които трябвали да учат в по-горен клас, представили удостоверения за преместване.

След записването обучението по български език продължило.

На 4 септември центърът в Ковачевци е посетен от "Божичкова" от РИО – Перник и от социални работници.

"От тях разбрах, че г-жа Михайлова е изпратила доклад с имената на записаните в ОУ „Кирил и Методий“ деца до началника на РИО - Перник г-жа Ваня Коконова. В последния ни разговор г-жа Коконова ми предложи да се срещнем и да търсим подходящо училище за записване на децата от центъра", обяснява Василев.