Проверката е по разпореждане на председателя й Ева Жечева след сигнал на френски доброволци, които са работили в интерната по линия на УНИЦЕФ.
В дома живеят 17 възпитаници между 16 и 18 г.

Децата от интерната в Стралджа не се чувстват защитени и не разпознават местните институции като органи, които да им предоставят закрила, сочи заключението на експертите от агенцията.

Инспекторите са установили следи от побои върху телата на част от момчетата. Младежите са посочили, че са бити с пръчки, бухалки, палки и прътове.

"Обезпокоително е, че децата са с висок праг на поносимост към агресията, враждебни мисли, свързани с отмъщение за причиненото насилие, мисли за самоубийство поради силното отчаяние, че изход и спасение няма", смята психологът, работил с тях по време на проверката.

Според експертите от ДАЗД като жертви на ежедневно насилие, в момчетата се затвърждава агресивният модел на поведение и механизъм на действие.
Това се разминавало с целта, с която са настанени в интерната – чрез активна работа на специалисти да бъде променено тяхното асоциално и агресивно поведение.

От проверката става ясно, че децата имат сериозни затруднения при четене и писане, знанията им не съответстват на класа, в който се обучават.
Не им е осигурена храна в съответствие с изискванията за здравословно хранене на учениците, не са им правени медицински изследвания и профилактични прегледи.

Повечето деца нямат лични дрехи и вещи, тоалетни принадлежности и хигиенни средства.
Материалната база не се поддържа в добро състояние.

Установено е още, че не е регламентиран и достъп на външни лица до децата от интерната, липсват и правила за работата на доброволци с учениците.

За отстраняване на пропуските на директора на интерната в Стралджа е дадено задължително предписание.

За резултатите от проверката е уведомен министърът на образованието и науката, за да се предприемат на необходимите действия за защита правата и интересите на децата от интерната.
Сезирани са Районна прокуратура и Регионална здравна инспекция в Ямбол.

Четирима служители от интерната - трима охранители и един възпитател са отстранени от работа до изясняване на сигнала за насилие.

Освободен е директорът на интерната Димитър Петров и е назначен нов до организирането на конкурс за длъжността.