Това е заложено във внесения днес в парламента законопроект за предучилищното и училищното образование, предаде БТА.

Обсъждането на текстове от него започна още в 41-то НС, но не стигна време, за да се гласуват до края.
Тогава имаше и протести от родителски организации заради идеята 4-годишните задължително да посещават предучилищна градина.

ЕК е дала срок законовите промени за реформа в образованието у нас да бъдат приети най-късно през 2015 г., стана ясно от аргументите на един от вносителите на проекта бившият зам.-министър на образованието Милена Дамянова от ГЕРБ пред медиите.

Снежана Дукова от ГЕРБ обясни, че в него за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет.

Дамянова увери, че парите за образование догодина в никакъв случай няма да са по-малко от тази година, но ще зависят от дефицита в системата, наследен от кабинета на Пламен Орешарски.
Тя разясни, че предвиденото държавно финансиране за частните учебни заведения ще е част от средствата за държавните училища в рамките на единния разходен стандарт.

Предвижда се оптимизиране на системата за финансиране на образованието, което означава учителите да получават допълнително пари в зависимост от външното оценяване на качеството и резултатите от обучението.

В учебните заведения с по-лоши резултати също се получават държавни средства, но целево - за покриване на дефицитите.

За "отличниците", освен че ще има по-големи суми, те ще могат и сами да решават за какво да ги използват в т.ч и за по-високи възнаграждения за преподавателите.

"В законопроекта се регламентира задължителна квалификация на учителите - 48 часа на атестационен период",
отбеляза Корнелия Маринова от ГЕРБ.

Училищното образование ще бъде на два етапа - основно (начално и прогимназиално) и гимназиално, разделено на първи и втори гимназиален етап. Акцент е също по-голямата автономия на училищата.

Предвижда се родителите да участват по-активно в учебния процес чрез Обществени съвети, които да контролират и в същото време да работят за развитие на съответното училище.

Снежана Дукова обясни, че в рамките на 5 години помощните училища ще се преобразуват и ще преминат към общините, както и ще бъдат разкривани центрове за личностно развитие и подкрепа за децата и учениците.

ГЕРБ има подкрепата на министъра на образованието Тодор Танев за приемането на законопроекта.

Анкета: Къде, как и от кога да се възпитават децата преди училище