Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица бяха отхвърлени с 67 гласа „за”, 2 „против”, 105 въздържали се. Парламентарните групи на БСП, ПФ, БДЦ и „Атака” гласуваха „за”.

Вносителите предлагат заявяват, че се цели създаване на действащ механизъм за подкрепа на семействата, които отглеждат децата си без подкрепа от държавата, а същевременно работят, внасят данъци и осигуровки и така допринасят за бюджета. Ефектът за семейния бюджет за всяко дете ще се равнява на 20 лева месечно за първо и второ дете. Подкрепата за трето и следващо е с намаляваща интензивност с оглед концепцията за отговорното родителство и семейното планиране. 

От ПФ посочват, че целта на проекта е да се създаде стимулираща раждаемостта мярка в полза на всеки изряден данъкоплатец в България, отглеждащ непълнолетни деца. Според тях тя може да бъде създадена посредством законово установено данъчно облекчение от прогресивен характер.

От ПФ дават справка с данни от НСИ за раждаемостта, чийто коефициент за 2013 година е 9.2 промила. По раждаемост сме на едно от последните места (206-то място) в света. Коефициентът на смъртност според НСИ е 14.4 промила. По смъртност през 2013 година сме на 6-то място в света. Раждаемостта в България е с намаляващ темп, считано от 2009-та година насам средно с по около 5 хиляди бебета годишно.

"Насърчаването на родители, които отглеждат своите деца и се грижат за тяхното бъдеще, не може да бъде стимулирано само чрез увеличение на помощите, трябва да бъде стимулирано чрез увеличение на доходите им", заяви обаче Менда Стоянова от ПГ на ГЕРБ по време на дебатите.

По думите й като източник за изпълнение на този законопроект се посочва преизпълнението на приходите, което МФ е регистрирало. Тя посочи, че в България има много нисък доход от 10%, който може да подпомага политиките на отговорно родителство, но от преразходната част на бюджета това подпомагане няма как да се случи, защото много от родителите не попадат в графата за помощи.

Стоянова посочи още, че демографската политика е изключително важна и е хоризонтална политика, която трябва да намира своето проявление във всяка от секторните политики.