Според БСП има пречупване на тенденцията на спад в раждаемостта заради мерките на кабинета "Орешарски" в социалната сфера, по-специално на увеличеното обезщетение за отглеждане на малко дете от 1 юли м.г., и успокояването на икономиката, предаде БТА.

Пред журналисти в НС депутатът от БСП Борис Цветков обясни, че през първите шест месеца на тази година са се родили 1916 бебета повече спрямо същия период на миналата година и се надява тази тенденция да се запази.
През първите шест месеца на 2014-а са родени 31 524 бебета, при 29 608 за същия период на миналата.

"Съмнявам се, че това са бебетата на протеста. Ръстът показва, че младите семейства последната година са приемали, че вървим към по-добре. Когато хората са спокойни, виждат, че им е осигурено някакво бъдеще, те създават деца. Това очевидно не беше факт по време на ГЕРБ и имаме такъв срив, който можем да определим като геноцид", коментира колегата му от Столичния общински съвет Николай Белалов.

Той обобщи, че правителството на Пламен Орешарски, което си отива, пречупило тенденцията на унищожаване на българската нация.

Борис Цветков каза, че 2014 г. може да е първата с ръст на раждаемостта след четири години на спад.

По думтие му от 2003 г. до 2009 г. има устойчив ръст на броя на новородените, като през 2009 г. достига рекордните 80 956 бебета.

От 2009 г. до 2013 г. по време на управлението на ГЕРБ имало драматичен спад, като през 2013 г. новородените са 66 578.

От левицата обаче признаха, че остава проблемът с местата в детските градини.

Към 30 юни тази година Бургас и Пловдив са усвоили сто процента предоставените им средства за изграждане на детски градини и ясли.
Цветков обясни, че е притеснен за усвояването на средствата за нови детски градини в София и във Варна.