Блует съобщава, че тази година отново е посетила България, за да узнае какво се е случило с някои от децата, които са били главни персонажи в документалния й филм. "Станах свидетел на невероятни подобрения, които могат да се случат на тежко пострадали деца, когато те най-сетне получат подходяща грижа", казва тя, цитирана от БТА.
В доклад УНИЦЕФ също установява, че състоянието на децата от Могилино значително се е подобрило откакто са напуснали дома в Могилино и са били разпределени в други социални домове. Когнитивното им развитие се е променило на всички равнища (възприятие, внимание, памет и разсъждаване). Те са били включени в специални групи и прекарват повече време в игри, се отбелязва в доклада на агенцията на ООН за децата.
"Силно съм развълнувана от драстичните промени в живота на тези млади хора. Чувствам, че филмът повдигна завесата на една отчайваща ситуация, която дотогава бе останала скрита. С нетърпение очаквам деня, когато по-късно тази година домът в Могилино най-после ще бъде закрит. Не всички проблеми се дължаха на бедност или пари, а по-скоро ставаше дума да има добро ниво на истински грижи, които промениха едно окаяно съществуване в такова, което е изпълнено със смисъл", споделя още Кейт Блует.
Според нея България наистина има добри социални работници и прилични домове, но а трябва да се отърве от големите изолирани социални домове, където "като в складове са струпани още 8000 деца с увреждания".
"Всички страни от ЕС трябва да приобщят България като нов член на семейството и да помогнат за преобразяване на системата на социални грижи за изоставени деца с увреждания, за деинституционализиране на една страна, която има ново, отзивчиво правителство и е готова за промяна", завършва англичанката.
Новият документален филм на Кейт Блует "Отново при изоставените деца на България ("Bulgaria's Abandoned Children Revisited"), в който тя описва новите си впечатления две години по-късно, бе излъчен снощи по Би Би Си.